Magyar-Lengyel Kapcsolat

Magyar-Lengyel Kapcsolat

Iskolánk 15 németet tanuló felsős diákja a Waclaw Felczak Alapítvány nyertes pályázatának köszönhetően négy napot tölthetett Budapesten. A csoporthoz a lengyelországi testvérváros, Olesno, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 1, nr 3 im. Tadeusza Ko¶ciuszki iskoláiból is csatlakozott 15 diák. A tanulókat mindkét iskolából idegen nyelvet tanító pedagógusok kísérték. A „Dwa bratanki” vagyis két barát nevű pályázat célja lengyel-magyar testvériskolai kezdeményezések támogatása.

A két település iskolái közötti diákcsere már több mint tízéves múltra tekint vissza. Ez alkalommal a másfél millió forintos támogatást a következő célokra fordítottuk: a magyar főváros nevezetességeinek megismerése; Budapest lengyel vonatkozású helyszíneinek felkeresése; a német, mint közös nyelv használata; baráti kapcsolatok építése. A program során felkerestük a Csodák palotáját, Bem József szobrát, a budai várnegyedet, a Hősök Terét, a Szépművészeti Múzeumot, a Vajdahunyad várát, a Fővárosi Állat- és Növénykertet és a Lengyel Intézetet. Esténként ismerkedés, filmvetítés és táncház programok során tanulták a német nyelven túl egymás nyelvének alapszavait is.

Egy résztvevő tanuló tollából: „ Nagyon jó volt és máskor is mennék. Felejthetetlen élmény volt. Köszönjük, hogy elvittek minket!”

Pályázatok