Határtalanul 2023

Határtalanul 2023

A Határtalanul program keretében iskolánk 7. osztályos tanulói részt vehettek „Magyar történelmi és kulturális kincsek nyomában Szlovéniában és Horvátországban” elnevezésű kiránduláson.

Diákként már az utazás előtt készültünk, megismerkedtünk a magyarlakta települések történelmével, beszélgettünk a Kárpát-medence magyarságáról, a Zrínyi-családról.

A négy nap alatt rengeteg élményt szereztünk.

Az első állomásunk Lendva volt. A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézetben Soós Mihály intézményvezető tartott előadást a Muravidék és környékén élő magyarok történetéről. Ezután felsétáltunk a Bánffy-Esterházy kastélyba, ahol a Zala György emlékszobában megtekintettük a művész szobrainak kicsinyített másolatait, majd a többi kiállítóteremben a hetési népviseletet és a használati tárgyakat. A következő helyszínünk a Szent Katalin plébániatemplom volt, majd az épület mellett található Szt István és Szt. Flórián szobrokat jártuk örül. Ezután busszal indultunk a lendvai szőlőhegyre a Szentháromság kápolnához, ahol Marika nénitől hallottunk érdekes helyi történeteket, és megtekintettük Hadik Mihály várkapitány üvegkoporsóban található múmiáját.

Következő állomásunk a dobronaki Trópusi Kert volt, ahol idegenvezetés mellett egzotikus trópusi növényeket láthattunk (pl: 160 féle orchideát, borsfajtákat és vaníliát). A látogatás után lesétáltunk a Bakónaki-tóhoz. A tónál működő energiaparknál is voltunk. Ez a hely a szervi bajok meggyógyítására szolgál. Az energiavonalak mentén eljutottunk a Szent Vid forráshoz és a Szent Vid kápolnához. Este értünk Csesztregre, ahol a szállásunk volt.

A második nap Csáktornyára, Zrínyi Miklós szülővárosába utaztunk. A vár körüli sétán a Szent Jeromos szobrot, a Zrínyi fát, a Zrínyi szobrot, a honvédő háború áldozatainak az emlékművét és a turulmadaras központi emlékszobrot láthattuk. Itt osztálytársunk, Mészáros Zsombor megkoszorúzta a Zrínyi szobrot.

Csáktornya után Varasd következett. A programot az Erdődy-várkastélyban kezdtük, ahol érdeklődéssel jártuk végig a sok középkori fegyvert, az elmúlt századok divatját és szobaberendezéseit bemutató termeket.

Belvárosi sétánk során megnéztük a Megyeházát, a Draskovics Palotát, a székesegyházat és a városházát is. Ezután hosszú út várt ránk, késő délután érkeztünk meg a szállásra, amely már a tengerparton, Rijekában volt.

A harmadik napot Tersatto városában kezdtük. Jártunk a Frangepánok által építettet várban, bemehettünk a Tersattoi Mária búcsújáró templomba. A kápolna falán magyar hadihajók makettjei láthatók (pl: Szent István). A tersattoi látogatás után Fiume belvárosát fedeztük fel. Itt megnéztük az Óratornyot, a kikötőt és annak magyar feliratait. Meglátogattuk a Monarchia korában épült halpiacot, a színházat, a Kormányzói Palotát, a Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság épületét, a Baross emléktáblát, az Adriai-palotát és az Adriai Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. székházát.  A kikötőt elhagytuk, majd megérkeztünk a Kossuth Lajos korzóra. Fiume belvárosában kaptunk egy kis szabadidőt, amit főként vásárlással és fagyizással töltöttünk. A következő úticélunk Abbázia volt. Itt a csodaszép horvát tengerparton sétáltunk és közben megcsodáltuk az Oszták-Magyar Monarchia idején épült villákat. Eljutottunk a Hotel Palace Bellevue-hoz, amely falán egy tábla őrzi Markusovszky Lajos, főtábori orvos emlékét. A Ferenc József sétányon eljutottunk Lovranba, ahol az a villa is található, ahol Feszty Árpád is elhunyt. A hosszú séta után a tengerparton pihentünk, majd busszal indultunk vissza a szállásra.

A kirándulásunk utolsó napja következett, amelyet Zágrábban töltöttünk. A városnézést a Jellasics-téren, a Jellasics lovas szobornál kezdtük. Majd átsétáltunk a Felsővárosba. Itt megnéztük a horvát Szábor, azaz országgyűlés épületét, a Szent-Márk templomot, amelyen Horvátország és Zágráb címerét Zsolnay kerámiából rakták ki. Meglátogattuk a káptalandombi székesegyházat, amely kápolnájában megtekinthető Szent László koronázási palástja, de sajnos nem tudtunk bemenni, mert felújítják az épületet. Sok híres, a magyar történelemhez kapcsolódó személy nyugszik ebben a székesegyházban.

Ezután fogadtak minket a Liszt Ferenc Intézetben. Itt megtudhattuk, hogy a horvát fővárosban hogyan próbálják a lakosokat a magyar kultúrával megismertetni.

Ezzel a programmal a kirándulásunk véget ért, buszra szálltunk, amely hazavitt minket.

Otthon sok mesélnivalónk volt. Az egész osztály szerint ez a kirándulás volt a legjobb, és biztos, hogy örökké emlékezni fogunk rá.

Kapcsolódó galéria

Határtalanul 2023

Pályázatok